- Κιλιμάντζαρο
- (Kilimanjaro). Όρος (5.892 μ.) της κεντροανατολικής Αφρικής, το ψηλότερο της ηπείρου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Τανζανίας (κοντά στα σύνορα με την Κένυα) σε 3° νότιου πλάτους και 37° ανατολικού μήκους. To Κ. είναι σβησμένο ηφαίστειο και δεσπόζει σε ένα υψίπεδο (ύψους περίπου 1.000 μ.) με δύο κορυφές, την ψηλότερη Κίμπο (5.892 μ.) και το Μαβένζι (5.152 μ.). Το Κίμπο καλύπτεται από αιώνια χιόνια και έχει κρατήρα διαμέτρου περίπου 2 χλμ. Το ηφαίστειο σχηματίστηκε πιθανότατα κατά τα τέλη του τριτογενούς και αποτελείται από φωνόλιθους, νεφελονιτοειδείς και τραχειδολερίτες.
Στις πλαγιές του Κ. (ειδικότερα στην πυκνοκατοικημένη νότια) καλλιεργούνται καφές, σιζάλ, δημητριακά και μπανάνες, σε υψόμετρο περίπου 1.600 μ. Ακολουθεί μέχρι τα 3.000 μ. μια ζώνη δασών, την οποία διαδέχεται ζώνη λιβαδιών έως τα 4.700-4.800 μ., όριο στο οποίο φτάνουν οι γλώσσες του πάγου. Τα νερά από την τήξη των παγετώνων και των χιονιών του Κ. τροφοδοτούν τον ποταμό Πανγκάνι (ή Ρούβου). Η κορυφή του όρους κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1889 από τους Μάγιερ και Πουρτσέλερ, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει για την ανάβαση (όπως και άλλοι εξερευνητές) από το χωριό Μόσι, στη νότια πλευρά του Κ.
Αεροφωτογραφία της κορυφής Κίμπο (5.892 μ.) του Κιλιμάντζαρο, μεταξύ Κένυας και Τανζανίας.
Φωτογραφία του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, από δορυφόρο της NAΣA, τον Νοέμβριο του 1994∙ διακρίνονται τρία ηφαίστειά του, το ψηλότερο Κίμπο (κέντρο) που καλύπτεται από αιώνια χιόνια, το Σίρα (δυτικά) και το Μαβένζι (ανατολικά) (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Dictionary of Greek. 2013.